Jak ušít rolák použitím životrika

#rolák #žebro #životriko
Můžete použít u následujících střihů:
Životriko
Žebrovaný úplet. Znáte ho? Nebo jinou hodně pružnou - tahavou látku, kde potřebujete na šířku zvolit menší velikost než na délku.

Přesně vím na co! Na žebrovaný rolák. U nás se tyhle roláky nosí pod šatičky, kterých se holky ani v zimě nechtějí vzdát, vypadá to moc hezky, ale samozřejmě je to i super spodní (merino) vrstva do lesní školky, na hory, nebo na běžné nošení. Občas u nás slouží jako slabá mikina. Nebojte se slova rolák, je to spíš stojáček.

A já vám teď ukážu, jak snadno si naše Životriko nastavíte na tyhle pružné materiály, vy totiž všechny délky potřebujete o 2 velikosti jinak, než šířky a to znamená u BĚŽNÉHO STŘIHU TRIKA UPRAVIT PRŮRAMEK A RUKÁVOVOU HLAVICI jinak vám to nesedne.

U životrika je to JINAK!! To se vám totiž upraví samo a vy máte jistotu, že tahavé triko z merina nebo žebra padne!

Zde je původní rolák, který je z žebrovaného úpletu. Na nový rolák jsem koupila žebrovaný úplet - 95% bavlna, 5% elastan o gramáži 270 g/m2.
Střih získáme z životrika.
Ve sloupci VELIKOST si můžete ověřit, jak velké je tričko oproti rozměrům.
Pokud budeme pracovat s extra pružným materiálem u kterého chceme, aby výrobek seděl přiléhavě na těle, budeme volit vlastní konfiguraci. Zvolte proto v záložce MOJE - dole na stránce "přidej novou konfiguraci"
Pokud máte tričko, které šířkou sedí, změřte si kolik má pod průramky. Toto lze používat, pokud budete šít obdobně pružné tričko.
Zvolím 1. funkci a navolím šířku pod průramky plus novou vhodnou délku trička. Pokud nemáte vzorové tričko, orientujte se dle tabulky a zadejte například výšku postavy 116 cm, ale šířku pod průramky jako pro velikost 104.
Pokud si u kteréhokoliv bodu nejste jistí, použijte symbol otazníku.
Z trička si můžu poměřit, jak chci dlouhé nové tričko, navíc si rozměr mohu potvrdit s tabulkou, zda jsem zvolila vhodnou míru.
Po zvolení konfigurace se vám nahoře zobrazí, jaká je zhruba velikost trička. Je to dobrý ukazatel.
Šířku i délku trička máme vyřešenou, půjdeme tedy do záložky expert, kde si více zavřeme průkrčník.
U velikosti 104 bude vycházet šíře na cca 13 cm. Krk můžete více uzavřít, tričko bez roláku ušít, vyzkoušet a linii průkrčníku si nakreslit až na dítěti.
Změním si tedy šířku a uzavřu hloubku výstřihu.
Můžete si vymodelovat projmutí pasu a zvolit, zda rukáv necháte delší - nebo například dolů použijete manžetu, to se hodí především u rostoucího merina trička
Střihy si pečlivě pojmenujte, jejich název se vám přenese na všechny díly a vy tak i zpětně dohledáte, co je to za střih.
V tisku si můžete nastavit velikost papíru, zda chcete střih se švovými přídavky, zda chcete tisk úsporný přes sebe (styl burda) nebo díly zvlášť - ty pak můžete slepit, vystřihnout a rovnou používat.
Díl, který nám ale na papíře chybí, je rolák - stojáček. Teď si jej narýsujeme: bude o 10% menší než obvod průkrčníku a vysoký 3 cm (zvolená výška je na vás a odpovídá stáří dítěte. U menších dětí se příliš vysoký rolák nevejde.
Díl si pro lepší představu narýsujte
Díly pokládám na přehyb na látku, sloupek na materiálu je rovnoběžný s osnovou na střihu.
Díl roláku je na přehyb, bude mít jen 1 šev v zadním středu
připravené díly
U životrika naleznete odkaz na skvělý video návod, podle kterého celé tričko ušije i začátečník.
V porovnání se starým tričkem vše přesně odpovídá, prodloužila se délka i průramek.
Rozdíl v průramku pro větší velikost tak, aby neřezal do podpaží. Proto není dobrý nápad použít klasický střih a pouze prodloužit délku trika.
Nyní nás čeká všít do průkrčníku rolák.
Na rovnostehu sešijte rolák po krátké straně a šev rozžehlete od sebe
rolák složte na polovinu, švem dovnitř a označte si proti zadnímu středu - švu. přední střed. Stejný přední střed si označte i na tričku v průkrčníku.
Rolák lícem i líci vsuňte do průkrčníku. Pro přehledné šití budeme šít po straně roláku. Musíte použít elastický steh - overlock či jiný pružný steh na stroji. Zadní střed trička je na stejno jako střed roláku, a přední střed trička je na značte středu roláku.
Pro snazší oblékání dávám do zadního středu cedulku.
Rukáv mohu zakončit manžetou nebo pouze zahnutím a prošitím pružným stehem.
Tento web používá cookies. Prohlížením webu vyjadřujete souhlas s jeho používáním.
Více informací.