Životriko jako šaty s kolovou sukní

#životriko #tričko #triko #kolová #sukně #dětské #
Můžete použít u následujících střihů:
Životriko Kolovka Životriko
Na vršek šatů použiji životriko, které si zkrátím stejně, jako v návodu na šaty s řasenou sukní. Změřím si pasovou linii bez švových přídavků.
Vychází mi 32 cm (polovina šatů, celé mají 64- což by mělo odpovídat obvodu pasu s lehkou volností)
Mohu použít výpočet pro kolovou sukni z webu, například pokud zadáte - wikina kruh. obvod pasu který zadávám je o 4cm menší. Pas kolové sukně se totiž vytahuje a pokud tady dám přesnou míru bude pak v živůtku moc velký.
Druhou variantou je vystřihnout si šablonu od nás z webu. Zdarma si můžete stáhnout střih na sukni
Zadáte obvod pasu (zde opět prosím zadejte o 4 cm menší a délku sukně)
Zkontrolujte si, kolik vychází délka sukně bez pásku, ten u šatů nebudeme potřebovat. Já k délce sukně nedávám nic navíc, protože dolní kraj budu lemovat, pokud chcete dolní kraj ohýbat, počítejte se záložkou.
Pokud nebudete pracovat se sukní z webu (například šijete dámskou verzi) postup je takový: protože mám vzor domečků budu sukni stříhat jako dvě pulkola, jistě najdete na yt či pinterest milion fotek jak na to, zde jen ve zkratce: naměřím od kraje délku sukně 32+1 na šev v pase, na délku nic budu lemovat proužkem. od té značky v 33 cm naměřím hodnotu z wikiny (r - poloměr kruhu) tedy asi 9.5 cm
od toho bodíku 9.5cm (to je střed sukně, sem bychom ve škole zapíchli kružítko) si udám pulkolečko, jednoduše od středu nanesu 9.5 a dělám si čárky
jen tak -bajvoko- si to přeměřím, ono sebekontrola při používání čísla Pí je na místě
teď velká matika: pořád jsem v tom středu S kde jsem píchla kružítko a sečtu 9.5 (r) plus 33 (délka sukně) a tuhle hodnotu teď budu kolem dokola nanášet
Postupně si tedy tužkou či fixou značím kde je délka sukně
Oboje vystřihnu i vnitřní kolečko i venkovní sukni
Můžete si sukni vystřihnout do půlky pak ji přeložit a dle 1.poloviny dostřihnout tvar zbytku
stejně jako u živůtku i zde si udělám značku v půlce pasu =ve středu dílu sukně
značka ve středu živůtku
sešiji si boční díly sukně, živůtek mám sešitý dle návodu u životrika (ve zkratce: sešít náramenice, všít rukáv, sešít boční šev v jednom sledu s rukávem začistit délku rukávu a průkrčník), podrobný video návod najdete na webu u životrika.
teď položím sukni lícem a líc živůtku značky a švy na sebe
všimněte si, že ač jsem sukni střihla menší, do živůtku ji krásně dám, naopak, kdybych si střihla velkou jako živůtek, musela bych teď řešit řasení nebo sklady. Pokud by sukně přeci jen příliš táhla, stačí ji o 3 mm celou dokola podstřihnout.
Do pasu všívám lastin, běžně ho koupíte v galaterii. Nemusíte brát silný, stačí 0.7mm, lastin vám podrží pas před vytahováním, bez něj by se pasová linie po pár nošení mohla vytáhnout.
K zakončení délky sukně jsem použila lemovací gumičku, můžete použít i šikmý proužek nebo krajku, pokud chcete sukni zahnout, často se pak po vyprání dolní kraj otáčí nahoru, chce to počítat se žehlením. Pokud budete i tak sukni zakládat- kolová sukně se projede na overlocku a zahne o 0.5cm, víc vám ani nepůjde bez krabacení.
Tento web používá cookies. Prohlížením webu vyjadřujete souhlas s jeho používáním.
Více informací.